Wie zijn wij?
De vitaliteitskundige is een relatief nieuw beroep, ontwikkeld door Chivo, kennisinstituut vitaliteit. Vitaliteitskundigen zijn opgeleid in het beïnvloeden van motivatie, omdat mensen nu eenmaal gedreven worden door gevoel. Datzelfde gevoel heeft invloed op het welbevinden en op duurzaam gedrag.
Uniek beroep
Hoewel vitaliteit wordt geassocieerd met gezondheid, is dat niet het uitgangspunt van een vitaliteitskundige, want die gaat over waardigheid. Dat is zowel een recht als een gevoel. Waardigheid betekent dat mensen waardevolle activiteiten ontplooien voor zichzelf en daarnaast het gevoel hebben dat ze van waarde zijn voor anderen. Die ervaring verbetert het floreren en presteren van mensen. Als je daarentegen de waardigheid van mensen aantast, leidt dat tot degenereren en saboteren. Vitaliteitskundigen houden altijd rekening met waardigheid, omdat het zoveel invloed heeft op motivatie.
Leergang
Een vitaliteitskundige combineert drie disciplines, namelijk filosofie, psychologie en interoceptie (neurofysiologie van het gevoel). De vitaliteitskundige is geen specialist in een van deze drie, maar combineert de disciplines tot een solide fundament waarmee men kan coachen en adviseren. Ze leren niet alleen wetenschappelijke theorie, maar ook methodieken waardoor ze praktisch inzetbaar zijn en modellen om effectief te communiceren. Ook hebben ze een breed palet aan gereedschap waarmee ze gevalideerd kunnen meten om beter doelen te stellen en voortgang te monitoren. Daarmee maken ze het ‘ongrijpbare’ inzichtelijk en stuurbaar.
Wat doen wij?
Vitaliteitskundigen worden ingezet op verschillende trajecten om bijvoorbeeld draagvlak te creëren binnen organisaties en teams, amplitie van werknemers, persoonlijke en professionele leiderschapsontwikkeling, maar ook voor advies als het gaat om beleid voor het welbevinden in het sociale domein en bij re-integratie (1e en 2e spoor). Ze ontwikkelen beleid, maar ze kunnen ook hands-on coachen en trainen.
Kwaliteit
Vitaliteitskundigen hebben bijna twee jaar in de schoolbanken gezeten voor een solide basis die gebaseerd is op een wetenschappelijk verantwoord fundament. Ze leren kritisch denken en debatteren vanuit de filosofie, en zijn daarmee gedegen sparringpartners op elk niveau. Daarnaast leren ze hands-on coachen en trainen op basis van de meest recente psychologische inzichten en begrijpen als geen ander hoe gevoel, motivatie en emotie worden beïnvloed door waardigheid. Vitaliteitskundigen hebben hun eigen beroepsorganisatie voor kwaliteitsbewaking en intervisies en minimaal vier keer per jaar bijscholing met toetsing om het snel ontwikkelende veld bij te kunnen houden.
Specialisaties
Vitaliteitskundigen zijn toepasbaar op een breed terrein, maar daarnaast zijn er twee belangrijke specialisaties:
- Leiderschap: het trainen van leidinggevenden in effectief leidinggeven en het ontwikkelen van learning & development-trajecten voor teams en organisaties.
2. Klinisch: behandeling van aanhoudende lichamelijke klachten met eventueel een dubbeldiagnose zoals depressie en angst, waarbij de klinisch vitaliteitskundige zich concentreert op transdiagnostische determinanten, vooral in het re-integratiedomein.
De vitaliteitskundige is relevant in situaties waar mens en motivatie het verschil maken. Het is een beroep dat twintig jaar in ontwikkeling is geweest, maar zich inmiddels in zowel private als overheidsorganisaties heeft bewezen.